Hvad er LED

HVAD ER LED?


LED (står for Light Emitting Diodes), altså lysgivende dioder, er fremtidens belysning, da de sparer på den dyrebare energi, ikke bare ud fra et økonomisk synspunkt, men også set fra et miljømæssigt perspektiv.


LED-lyskilder, hvad enten det drejer sig om pærer, lyslister eller lysrør, kommer til anvendelse overalt i boligen, i virksomheden og i hobbyen. Idag findes de i nærmest alle afskygninger til erstatning for energikrævende belysninger.

 

Et eksempel er mit eget køkken, hvor jeg tidligere brugte 178 Watt i lysstofrør under overskabene, men nu, hvor jeg har skiftet ud til LED-lyslister, som giver samme lysmængde, kun bruger 64 Watt. Fortsætter man rundt i boligen, kan der spares mange penge i energi.

Det er dog ikke kun i boligen, der kan spares:


Fabrikker, værksteder og ikke mindst butikker kan spare store summer årligt ved at investere i LED.


Det er i første omgang ikke billigt at investere i en udskiftning til LED, men besparelserne kommer på længere sigt (for virksomheder er nedbetalingstiden oftest ca. halvandet år, for fødevarebutikker endda ofte kortere p.g.a. de lange åbningstider).


Idag tilbydes LED-belysning (i særdeleshed pærer) i diverse supermarkedskæder og møbelhuse ofte til særdeles lave priser.


Før man bestemmer sig, bør man kigge lidt nærmere på varedeklarationerne (hvis de da findes), for pris

og kvalitet hænger nøje sammen. Det drejer sig især om levetid og lumenudbytte pr. Watt.


En væsentlig ting er også farvegengivelsen, som

bør ligge på den gode side af 80.

På dette billede ses forskellen.

Alle produkter fra TERRAJOVA ligger på 88-92.Også LED-projektører (flood lights) tilbydes ofte på Internettet til meget lave priser. De billige er dog i mange tilfælde forsynet med en elendig driver, som kan give op efter ca. 1 år.

De noget dyrere har "Meanwell driver inside". Disse regnes som verdens bedste og holder også, hvad de lover.


For at sige det kort og brutalt: Man får, hvad man betaler for.

Denna sida på svenska

Klicka här för sidan pä svenska