I boligen


I BOLIGEN

Indenfor hjemmets fire vægge kan den meste belysning skiftes ud med LED-lyskilder.


Det kræver blot lidt nytænkning. Mange af de nye pærer har måske ikke lige den form, som de gamle havde, og de gamle glødepærer gav (ligesom halogenpærer) et meget varmt lys, som lå på 2700 GRADER KELVIN (forkortet K). De fleste varmhvide pærer i LED ligger på ca. 3000K, men flere og flere produkter kommer nu i 2700K, dog på bekostning af en anelse lysstyrke.

Hvad er så Kelvin? Det er en skala for lysets farvetemperatur, hvor 2700K som sagt er meget varmt lys med store andele af røde stråler, og f. eks. 6000K er helt hvidt lys, som kan sammenlignes med sollys midt på dagen.


Her er et billede af skalaen:

De tre lysfarver, som de fleste af mine produkter kan leveres i, er 3000K (varmhvid), 4000K (neutralhvid) og 6000K (hvid). Enkelte produkter tillige i 5000K.

3000K bruges i ”hyggelamper”, loftspots m.v., 4000K er meget brugt som arbejdslys, f. eks. I køkkener. I værksteder og hobbyrum bruges 4000K eller 6000K. Udendørs kan 4000K eller 6000K med fordel anvendes. 6000K giver en anelse flere lumen pr. Watt end 3000K.


LUMEN er et udtryk for lysstrømmen (eller lysstyrken, om man vil). Tidligere blev denne regnet i Watt, nu må vi vænne os til, at styrken angives mere og mere i Lumen på indpakninger.


I mit eget hjem er der selvfølgelig skiftet ud overalt, hvilket har resulteret i en kraftig reduktion af elregningen. Mit køkken er i U-form med overskabe. Før jeg skiftede til LED, havde jeg lysstofrør under overskabene på tilsammen 178 Watt. Nu bruger jeg 64 Watt med lyslister og har samme lysmængde. Alle loftspots er skiftet ud til 4 og 5 Watt LED i stedet for 35 Watt halogen. I baghus og værksted er lysstofrørene skiftet til LED-lysrør, som forbruger under halvdelen af energi i forhold til ”normale” lysstofrør.

Udendørs anvendes ”flood lights” (projektører), som er klassificeret IP65. 24V lyslister kan også bruges udendørs, blot man sørger for, at adapteren (strømforsyningen) holdes tørt.


Andre store fordele (udover reduceret strømforbrug, selvfølgelig) ved LED er den lange brændetid (producenterne lover 50.000 timer), at de er på fuld lysstyrke straks ved tænding plus at LED ikke taber i lysstyrke før lige inden de "dør".


Tekniske specifikationer og priser for de enkelte produkter findes på undersiden Prislister.

Udendørs lampe
3W pærer
Køkken
Fatning E27
Denna sida på svenska

Klicka här för sidan pä svenska

This page in English

Click for this site in english

Diese Seite auf Deutsch

Klicken Sie hier für die Seite in deutscher Sprache

MR16

    GU10 dæmpbar