Hva är LED

 HVA ÄR LED


LED (står för Light Emitting Diodes), altså ljusgivande dioder, är framtidens belysning, da de sparar på den dyrbare energi, inte bara ut från ett ekonomiskt synspunkt, men också sett från ett miljömässigt perspektiv.


LED-ljuskällor, om det är päror, ljuslister eller ljusrör, kommar till använnning överallt i hemmet, i verksamheten och i hobbyen. Idag findas de i alle möjliga former till ersättning för energikrävande belysninger.


Ett exempel är mitt eget kök, där jeg förut användade 178 Watt i ljusrör under hängeskap, men nu, när jag har bytat till ljuslister, som gir samma ljusmängd, bara förbrukar 64 Watt. Om man fortsätter runt i hemmet, kan det sparas mycke pengar på energi.


Det är inte bara i hemmet, man kan spara:

Fabriker, verkstäder och inte minst affärer kan spara stora summar varje år vid att investera i LED.


Det är vid början inte billigt att investera i ett byte till LED, men besparingene kommer på längre sikt (för företag är nedbetalingstiden oftast ca. ett och ett halvt år, for livsmittelsaffärer endda ofte kortere p.g.a. de lange öppetider).


Idag erbjudas LED-belysning (i första hand päror) i diverse stomarknadskedjar och möbelhus ofte till mycket låga priser.


För man bestemmer sig, bör man titta lite närmere på varudeklarationerne (om dom finnes), för pris och kvalitet hänger ihop. Speciellt på förväntat at brinntch lumenutbyta pro Watt.


En väsentlig ting är också färggengivelsen, som

måste vära på den goda sidan av 80.

På foton ses forskellen.

Alla produkter från TERRAJOVA ligger på 85-90.


Också ljuskastere (flood lights) blir på Internättet erbjuden till väldigt låga priser. De ser alla lik ut, da nästan alla produsenter användar samma "hus".   

De billiga har ofta en elendig driver, som kan gå sönder efter ca. 1 år.

De något dyrere har Meanwell drivers (ansett so de bästa i världen) och hållar också, hva dom lovar.


För att säga det kort och brutalt: Man får, hva man betalar för.

Consectetuer,  variusi ipsum nullam repellendus