I din hobby

I DIN HOBBY

I hobby-sammanhäng vinder LED större och större betydning.


Al hobby koster jo som bekendt, og alla, som drivar akvarie- eller terrariehobby eller hållar fåglar vet, att strömutgiften står för en stor del af kostnaden, för belysningen är som oftast på 12 timer i dögnet.


Vid at byta ut till LED sparar man över hälftlen, og man har i tilläg den fördel, at man inte måste byta ljusstoffrör en gång i året i de nästa 10-11 år.

En av mina kunder, som samlar på fjäriler, berättede för mig, at sedan han har bytat till 6000K LED lyskilde, är färgen på hans fjäriler så tätt på den naturlige färg, som det överhuvudet går an att komme. Det er som att se dem i naturen.


Sortimentet av LED-ljuskällor är stort: Ljusrör, ljuslister, flood lights (strålkastere) og flera olika päror.


En del ”purister” har kommit med yttrande om, att ”normala” ljusstoffrör gir flera lumen. Det är jo i og för sig riktigt, men man måste ta med, att de skickar ut deras ljusmängd 360 grader, d.v.s. hele vägen runt, hvorimot hela ljusmängden från ett LED-ljusrör blir skickat ut i 120 grador. En del av ljusmängden från ett ”normalt” ljusstoffrör blir tabbat, också om det användas en reflektor, för denna kan aldrig hållas ren. En stor del av Watt-förbruket går också bort i dannelsen av värme.I hobby-sammanhän vinder LED större och större betydning.Akvarie- och terrariefolk kan med fordel använda en kombination av 6000K (Ren vit) och 3000K  (Varm vit) eller 4000K (Neutral vit), en kombination, som jag användar själv. 6000K, som kommer mycket tätt på solljus midt på dagen i färg, får växtertil att växa bra, idet de sträcker sig efter det goda ljuset, mens 3000K og 4000K ”trycker” växten p.g.a. innehållet av röda stråler, så växterna inte blir långa och bleka.


Som något nytt har jag fået producerad 24V SMD lyjulister med vita (6000K), röda och blå dioder.


Tekniske specifikationer och priser hittar du på undersidan ”Prislister”.

Consectetuer,  variusi ipsum nullam repellendus

Sällskapsakvarium för Malawi- och Tanganyikaciklider belyst med 6000K 24V ljuslister