I hemmet


I HEMMET

De tre ljusfärg, som de flesta av mina produkter kan leverereas i, är 3000K (varmvit), 4000K (neutralvit) och 6000K (vit). Enkelte dog också i 5000K.


3000K användas i "myslampor", takspots m.v. 4000K är mycket använd som arbetsljus. f. eks. i kök. I verkstad och hobbyrum användas 4000K eller 6000K. Utomhus kan 4000K eller 6000K med fördel användas. 6000K gir en aning flera lumen pr. Watt enn 3000K.


LUMEN är ett värde på ljusströmmen (eller ljusstyrken, om man vill säga det så). Tidigare räknades i Watt, nu får vi vänja oss vid, att styrken angis i Lumen på förpackningar.


I mitt eget hem är allt självklart bytat ut med LED, hvilket har resulterat i en kraftig reduktion av elräkningen. Mitt kök är i U-form med hängeskap. Före jag bytade til LED, hadde jag vanliga ljusrör på tilsammans 178 Watt. Nu med ljuslister förbrukar jag 64 Watt och har samma ljusstyrke. Alla takspots är bytat från 35W halogen till 4 och 5W LED. I verkstaden og i uthus använder jag LED-ljusrör, som förbruker mindre enn halvdelen av vanliga ljusrör.


Utomhus användas "Flood lights" (projektörer), som har klassifikation IP65. 24V ljuslister kan också användas utomhus, men strömförsyningen (adapteren) måsta hållas torrt.


Andra stora fördelar (förutom strömförbruket, förstås) är den långa livstid på LED. Producenterne lovar 50.000 timmar, och de är på full styrka straks vid tänning plus att de inta tapar ljusstyrke tills kort för de "dör".


Tekniska specifikationer och priser för de enkelte produkter finner du på siden "Prislister" i menyen til vänster.


Innom hemmets fyra väggar kan det mesta av belysningen bytas ut med LED-ljuskällor.


Detta kräver bara lite rethinking. Kanskje har inte de nya päror samma form som de gamla, och de gamla gav (lik halogenpäror) ett mycket varmt ljus, som var 2700 GRADOR KELVIN (fork. K) De flesta varmvite päror ligger på ca. 3000K, men flera och flera produkter kommer nu i 2700K, dog på bekostnad av en aning ljusstyrke.


Hva är så Kelvin? Det är en skala för ljusets färgtemperatur, där 2700K som nämnt är mycket varmt ljus med stora andelar av röda stråler, och f. eks. 6000K är helt vit ljus, som kan jämföras med solljus midt på dagen.


Här är ett bild på skalan:

Consectetuer,  variusi ipsum nullam repellendus

MR16

GU10 dämpbar