I verksamheten

I VERKSAMHETEN

Affärer, som har långa öppetider varje dag, kan verkligen spara vid byte till LED, da det ofta finns en veritabel swarm av ljusstoffrörarmaturer i taket.


Också fabrikker och verkstäder av alla sorter kan spara stora summer. En av mina affärskunder fikk visitt av Arbetstillsynet och fikk påtalad, att ljysstyrken var för låg til att arbete ordentligt. Efter att ha bytet til LED-ljusrör var den sida av saken så OK.


Mycket ofta är det doppeltarmaturer med T5 eller T8 rör. Dessa strömslukare kan da bytes ut med LED-ljusrör, som bara förbruker under hälften. Spesielt gamla T8-armaturer med induktiv spola förbruker oförhållsmässigt mycket ström, da mycket av den tillförte energien omvandlas till värme. Vanliga ljusstoffrör mistar ca. hälften af deras ljusstyrke på det första året och bör bytes ut varja eller varja annat år. LED-ljusrör behåller deras styrke och måsta först bytes efter 10-11 år, avhängig av daglig bränntid. D.v.s. att det sparas på ström och på arbete med byte av rör.


Utomhus sitter ofta strålkastere med strömslukande metallhalogenrör, som vanligvis inte håller längere enn 2.000 timmer. Dessa kan med fördel bytes ut med LED flood lights eller vattentätta ljusrörarmaturer, da bränntiden enligt producenten är 50.000 timmar.


Byte föregår vid at frakopla spolen och rörene förbindes slik:

Rörene är tydligen märkat i den ände, som skal ha ström. Denna typ kallas "one-end input" och är den framhärskande typ idag.


Tidigare kunne man köpe LED-ljusrör, som helt enkelt blev bytat ut med det gamla rör, men det har visat sig, att da spolan ble användat som gjennomgang (dog uten att förbruka ström) och kanskje en dag stod af, måste man i alla fall bygga om armaturet. Därför har man idag lämnat denna teknologi, og man bör unnvika denne typ, om man skulle bli erbjuden.

 

Priser och tekniska specifikationer findes på sidan "Prislister" i menuen til vänster.

Consectetuer,  variusi ipsum nullam repellendus